top of page

Oude meesters II - Stephan Hausner

Bijgewerkt op: 25 okt. 2022

Ik heb al eerder gepost dat ik dit najaar systemisch werk studeer bij 'oude meesters'. Ik heb een 3-daagse workshop gevolgd bij Stephan Hausner.


Het is misschien aanmatigend om Stephan oud te noemen, want hij is eigenlijk vrij jong, maar werkt al sinds 1993 als begeleider van systemische opstellingen. Hij is dus ingeplugd in een ouder systeem.


In de loop van drie dagen kwamen we met een groep van meer dan 30 mensen uit verschillende landen samen om met Stephan te werken in De Kluizerij in Affligem (waar de nonnen vroeger baden voor kinderen die het moeilijk hadden; over het voortzetten van een traditie gesproken). Tijdens de workshop zagen we dat in elk gezin verstrikkingen en pijn doorklinken. En deze pijn vindt een manier om zich te manifesteren via individuele familieleden in de vorm van ziekte of duisternis. Er zijn misschien gezinnen die geen problemen hebben, maar die bezoeken de workshops van Stephan niet (ja, hij heeft gevoel voor humor).


We zagen ook hoe de oplossing vaak zo simpel is: het accepteren en eren van de pijn in de familie. Ja zeggen tegen je familie, betekent ja zeggen tegen het leven dat door je voorouders naar jou toe loopt. Het betekent dat je de goede, maar ook de slechte dingen die in je familie zijn gebeurd in je opneemt en accepteert als deel van wat jou heeft gemaakt tot wie je bent. Het goede nieuws is dus: je kunt aansluiten op je familielijn en energie van hen opnemen... telkens weer.


Dank aan Stephan voor deze intense workshop, aan Lieve Picard voor de organisatie en aan een prachtige groep mensen waarmee ik me gedurende de hele cursus diep verbonden voelde (en waarvan ik sommigen zal terugzien Philippe Bailleur Mieke Buysrogge Katia Cools en anderen).


Ben je geïnteresseerd om met Stephan samen te werken? Lieve haalt hem in april 2023 terug naar België.


Als je niet kan wachten tot dan? Ik zal in de nabije toekomst workshops over systemische opstellingen faciliteren, dus stuur me een berichtje als je op de hoogte wilt blijven. Of hou dit in de gaten...


En als je helemaal flabberghasted bent door deze post dan is het misschien een goed idee om te beginnen met het lezen van mijn boek 'Breng jezelf aan het werk. Anderen leiden zonder mezelf leeg te zuigen'.


#systemicconstellations #truecalling #bringyourselftowork
bottom of page