top of page

Oude meesters I

Bijgewerkt op: 25 okt. 2022

In het opstarten van mijn leiderschapscoaching praktijk vind ik het nodig om ook me zelf te blijven ontwikkelen. Begeleiden van mensen is een ambacht en een ambacht moet je onderhouden. In het najaar ga ik les volgen bij begeleiders die al heel lang actief zijn in Systemisch werk of andere werkvormen. Ik noem het mijn tocht langs de ‘Oude meesters’. De eerste bij wie ik les mocht volgen is Wibe Veenbaas, de oprichter van Phoenix Opleidingen.

Eind augustus volgde ik de workshop ‘Persoonlijk Leiderschap’. Wat een mooie ervaring. Wibe, nu 73 jaar oud, nam ons met veel humor en warmte mee op een tocht langs ons persoonlijk leiderschap. Leiderschap is onlosmakelijk verbonden met lidmaatschap, oftewel het vermogen om je toe te vertrouwen aan een groep. Leiderschap kan niet opgenomen worden als je hier niet toe in staat bent.

Het toevertrouwen moet je letterlijk nemen, het gaat hier om lijfelijk ervaren hoe het is om te leunen op iemand. Lijven lezen is één van de dingen die Wibe goed kan en die hem bijzonder maken als begeleider en mens. Lidmaatschap leren we in ons gezin van herkomst, want het is daar dat we ons voor het eerst toevertrouwen aan een groep (onze familie) en leren of dit veilig is of niet. Dit brengt natuurlijk heel wat persoonlijke thema’s teweeg. De grote en gevarieerde groep deelnemers kreeg ruimschoots de kans om met elkaar hier op te oefenen.

Voor mij was het een diepgaande ervaring die mijn eigen persoonlijke thema’s opnieuw naar boven bracht maar me ook gesterkt heeft in het ambacht van mensen begeleiden. Wibe werkt insprirend en geeft mij het gevoel dat ik ook wil doen wat hij doet (maar dan op mijn manier want hij is uniek).

Wil jij in je leiderschap een stap zetten? Neem dan contact op met mij voor een leiderschapscoaching traject. Maar houd er rekening mee dat we ook naar je lidmaatschap kijken. Je kunt uiteraard ook mijn boek 'Bring yourself to work' kopen, of je kunt de workshop bij Phoenix opleidingen volgen.

#leiderschap #lidmaatschap #leiderschapscoaching #bringyourselftoworkbottom of page