top of page

RUST VINDEN IN GEVAL VAN ACUTE STRESS oftewel ‘THE BODY KNOWS’

Bijgewerkt op: 25 okt. 2022

Als alles om je heen in duigen valt, je bedrijf naar de knoppen gaat, jij zelf of mensen in je omgeving zwaar ziek zijn, je niet meer naar buiten mag… dan is het normaal dat je overvallen wordt door acute stress. Hoe kun je je lichaam tot rust brengen? Je voelt de stress letterlijk door je lijf gieren. Wij mensen zijn niet gemaakt om continu onder stress te staan.


Je hebt echter een heel sterk instrument bij om stress terug te dringen : je ademhaling!


Probeer 4 seconden langzaam via je neus in te ademen. Laat de lucht tot in je buik stromen. Houd de adem in je buik 1 of 2 seconden uit. En adem dan langzaam en iets langer, ongeveer 6 seconden, uit via je mond (alsof je door een rietje blaast). Deze simpele ademhalingsoefening heet ‘paced breathing’ en helpt het (parasympatisch) zenuwstelsel om te kalmeren. Probeer het als je acute stress door je lijf voelt slaan. Het voordeel : je hebt je adem altijd bij en je lichaam weet precies wat het moet doen.


Andere middelen die kunnen helpen zijn een wandeling in de natuur, sporten of mediteren. Het gaat hier om activiteiten die op een heel zuivere manier voor jou kunnen werken. Het is je geest die je onrustig en gestresseerd maakt, niet de situatie zelf die onrustig of gestresseerd is. Maar het is je lichaam die de sleutel bevat om terug rustig te worden. We hebben heel krachtige middelen in handen om ons zelf te helpen.


En jij? Heb jij andere manieren om rust te vinden? Was deze tip nuttig? Laat het me weten!

bottom of page