top of page

De Poortwachter

"Ik wil hier eigenlijk niet zijn." zei een cliënt van mij onlangs. En heel logisch eigenlijk. In coaching gaat het over persoonlijke groei, en groeien kan pijn doen.


Oud zeer dat opnieuw aangeraakt wordt. Oude stukken die losgelaten worden. Niet verwonderlijk dat een deel van mijn cliënt hier niet van wilde weten. Zoals mindfulness lerares Dalila Bothwell zo mooi zegt: “The heart is well defended and for good reasons. When confronted with suffering, the heart trembles.”


Zelf herken ik het ook, met name in opleidingen. "Ik wil hier helemaal niet zijn." En dan gaat mijn rationele geest vanalles verzinnen wat niet goed is aan de opleiding (de zaal, de trainer, de andere deelnemers). Maar daar ligt het alllemaal niet aan.


Dat deel van ons dat de pijn niet wil aangaan, heeft een belangrijke functie: namelijk ons beschermen. In Voice Dialogue werken we met subdelen van onze persoonlijkheid, en noemen we dit "de poortwachter". Wegduwen ("doe niet zo flauw") of ontkennen ("zo erg is het toch niet") werkt niet.


Een poortwachter heeft ruimte en erkenning nodig. In het geval van mijn cliënt kwam de poortwachter gauw tot rust op het moment dat ik ermee in gesprek ging: "ik weet ook wel dat het tijd is om te groeien." Dank je poortwachter. Om ons te beschermen tegen onze pijn en er voor ons te zijn als het te confronterend wordt.


Eens we de pijn aankijken in een veilige setting valt het vaak heel goed mee. “Tis but a flesh wound.”


Wil je dit zelf eens ervaren? Ik help leiders en ondernemers in hun persoonlijke groei dmv opstellingen, voice dialogue en meditatie.


Recente blogposts

Alles weergeven

Als mannen er uit stappen...

Ik schreef eerder een post over mijn favoriete verdediging als het pijnlijk wordt: uit contact gaan. En het feit dat veel mannen dit herkennen en doen. Hier kwam reactie wat tot deze post geleid hee

Mannen die uit contact gaan

Mijn favoriete verdediging als ik het lastig krijg? Uit contact gaan. Voor veel mannen is dit een favoriete tactiek: terugtrekken en uit contact gaan. Soms ook noodzakelijk om stoom af te blazen en

bottom of page