top of page

Systemische werk
(Familie- en Organisatie opstellingen)

familieopstellingen.jpg

Ik kan haast niet beschrijven welke rol organisatieopstellingen en familieopstellingen in mijn leven hebben gespeeld. Ze hebben me diep inzicht gegeven in:

 • wie ik ben

 • waarom ik doe wat ik doe

 • en hoe het werkelijk zit in mijn familie en bedrijf

Opstellingen zijn voor mij een manier om diep in de onderstroom te duiken, de temperatuur te nemen en te zien hoe het werkelijk zit. Opstellingen zijn een manier om visueel weer te geven hoe de relaties tussen de leden van een systeem zijn (vb een familie, team of organisatie).  Ik gebruik opstellingen

 • Zowel in mijn leiderschapscoaching trajecten

 • In groepsbegeleiding

 • In strategisch advies.

Familieopstellingen en organisatieopstellingen zoals verder uitgewerkt door Bert Hellinger  zijn gemeengoed geworden in Nederland en beginnen ook in België meer en meer hun opwachting te maken. Familieopstellingen dienden initieel als een therapeutische methode om mensen inzicht te geven in hun psychologische problemen. Maar algauw werd er door middel van organisatieopstellingen meer inzicht verworven in de problemen van organisaties, teams en individuele professionals.

organisatieopstellingen.jpg

Opstellingen kunnen op verschillende manieren 

Opstellingen kunnen met een groep mensen gebeuren, maar ook met blokjes op een tafel of papieren of vilten matten op de vloer (vloerankers). Het doel is inzicht te verwerven in wat er in de onderstroom van een organisatie, familie of bij een cliënt leeft. Eigenlijk lenen heel veel thema's zich voor een opstelling:

 • Dat (groepen) mensen niet de plaats krijgen waar ze recht op hebben (denk aan een reorganisatie waar men niet meer wil praten over de mensen die moesten gaan),

 • of niet de juiste plaats krijgen in de ordening (denk aan managers die het beter weten dan een directeur en proberen onbewust diens rol in te vullen),

 • of de balans niet meer klopt (denk aan een organisatie die zoveel eist van mensen dat ze onbewust terugnemen, wat tot bijvoorbeeld fraude kan leiden)…

Opstellingen vereisen een begeleiding met vaste hand en veel compassie. In jouw leerproces moet je als individu of als groep kunnen "zakken" in wat de opstelling je toont. Dit vergt een begeleider die zijn eigen pijnstukken goed kent, en stevig en liefdevol jou meeneemt door de opstelling. Door de heftige lijfelijke ervaring kan een opstelling immers jou triggeren of zelfs hertraumatiseren. Dit probeer ik ten alle tijde te voorkomen en heb de kennis en kunde om veilig met jou in het veld te stappen.
 

opvolging familiebedrijf 2.jpg

Praktisch

Ik gebruik opstellingen veel in een 1 tot 1 coaching context maar ook in groepen. Ik organiseer ook opstellingsavonden in de buurt van Gent (B) vanaf juni 2023. De data en locatie worden hier later bekend gemaakt. Aarzel niet om al contact op te nemen als je interesse hebt. Daarnaast kan ik op afroep in jouw organisatie of groep opstellingen komen doen. Tot slot zijn coaches die niet bedreven zijn in opstellingen van harte welkom met hun cliënten.

​Ik leerde het ambacht van systemisch coachen van Benjamin Ball  en het ambacht van organisatieopstellingen van Leanne Steeghs en Philippe Bailleur.  Ook volgde ik masterclasses bij Jan Jacob Stam, Wibe Veenbaas, Stephan Hausner. Door deze oude meesters leerde ik veel van de oorsprong van opstellingen.

Ben je geïnteresseerd geraakt in familieopstellingen of organisatieopstellingen en wil je weten wat ik hier kan beteken voor je?  Plan een vrijblijvende intake  in.

OPTELLINGSAVOND (FAMILIE EN ORGANISATIE OPSTELLING)

Vanaf juni 2023 begeleid ik opstellingsavonden in Centrum Voelen, Sint Annastraat 7 in Nazareth (B). Mensen die graag dieper inzicht willen in de dynamieken in hun familie of organisatie kunnen hier terecht om in groep te ervaren wat een opstelling kan doen. Opstellingen maken visueel helder wat er in de onderstroom van een systeem leeft. Ze geven je dieper inzicht en daardoor meer keuzevrijheid.

Nieuwsgierig? Er is ruimte voor 2 vraagstellers en 12 toeschouwers/ representanten. Aanmelden kan via info@truecallingconsultancy.com

De opstellingsavonden gaan door op de volgende data (inloop telkens om 19u en start om 19u30, einde voorzien omstreeks 22u):

 • 16 juni

 • 7 juli

 • 8 september

 • 20 oktober

 • 17 november

Ontmoet ik je op één van deze avonden? Wees welkom…

bottom of page